Dieta dla osób zdrowych i chorych

Parę różności

Osoby chorujące na rozmaite schorzenia powinny stosować inną dietę niż osoby zdrowe. Zatem jeśli chorujesz przewlekle nigdy nie układaj sobie diety samodzielnie, tylko udaj się do odpowiedniego lekarza specjalisty lub do dietetyka, który specjalizuje się w konkretnym typie diety. Inna będzie idealna dieta dla osób z problemami serca niż dla osób z obniżoną wydolnością nerek. Dopiero lekarz lub wyspecjalizowany dietetyk jest w stanie ocenić jakie produkty spożywcze będą odpowiednie przy konkretnym schorzeniu. Zatem dietę samodzielnie powinny sobie układać tylko i wyłącznie osoby zdrowe. Jak to zrobić? Jak ułożyć dla siebie idealną dietę, która pomoże nam stracić zbędne kilogramy?

Początek diety

Zacznij małymi krokami i na początek spróbuj wyeliminować ze swojej diety wszystkie najbardziej szkodliwe produkty. Chodzi tutaj o produkty przetworzone i ciężkostrawne, takie jak czekolada, chipsy czy inne produkty tego typu. Będzie to łatwiejsze niż przejście od razu na bardziej restrykcyjną dietę i Twoja psychika zacznie się powoli adaptować do nowej sytuacji żywieniowej. W następnym kroku dodaj do diety więcej warzyw i nieco więcej owoców. Ważne jest, aby nie przesadzić z liczbą owoców, ponieważ mają fruktozę, która ostatecznie także może sprawić, że zaczniemy przybierać na wadze. Warzywa natomiast możesz jeść w dowolnej ilości, ze względu na zawarty w nich błonnik, który ułatwi trawienie.

Dalsze kroki w diecie

Kiedy poczujesz się dobrze ze zmianami opisanymi w powyższym akapicie, wówczas możesz zacząć stawiać kolejne, bardziej poważne kroki w zmianie diety. Zacznij liczyć kalorie i podziel posiłki na pięć dziennie, umieszczając je w mniej więcej równej odległości od siebie. Nie jedz kolacji później niż o 20:00, a najlepiej jedz ją o 18:00, co będzie zdrowe dla Twoich jelit, które w ten sposób zyskają czas, aby odpocząć. Również Twój żołądek będzie mniej obciążony, jeśli ostatni posiłek spożyjesz miedzy 18:00 a 20:00. Ważne, żeby układ pokarmowy miał 12 godzin czasu bez pracy trawiennej.

 

Parę różności
Żywienie zwierząt hodowlanych.

Młóto to dodatek pokarmowy stosowany w żywieniu zwierząt hodowlanych – do niedawna mało znany i niedoceniany, jednak od jakiegoś czasu jest wprowadzany do ogólnego żywienia. Skład i charakterystyka. Jest to surowiec odpadowy browarniany, który powstaje w procesie produkcji piwa, jest bogaty w wodę – zawiera jej aż do 75%. Z …

Parę różności
Bób – czy warto go jeść?

Bób to wyjątkowo popularne warzywo, którym w sezonie zajadają się tysiące Polaków. Choć króluje na polskich stołach jako letnia przekąska, coraz częściej warzywo to jest doceniane ze względu na swój pozytywny wpływ na zdrowie. Przedstawiamy kilka powodów, dla których warto zajadać się bobem bez żadnych zahamowań! Bób – wartości odżywcze …

Parę różności
Sukienki dla dziewczynek na wyjątkowe okazję

Kupowanie ubrań dla dzieci zawsze jest nie lada wyzwaniem dla rodzica. Każdy poszukuje ubrań nie tylko o wyjątkowym kroju, ale również takich, aby naszym pociechom było w nich wygodnie. Zadanie jest podwójnie trudne, kiedy poszukujemy stroju dla dziewczynki. Sukienka, a w szczególności taka, która można założyć na wyjątkową okazję nie …