Świetny pomysł na danie z warzyw

Parę różności

Dietetycy zgodnie twierdzą, że aby zdrowo się odżywiać, należy jeść duże ilości warzyw. Te mogą być podane w dowolnej formie, ważne jednak aby były jedzone regularnie. Wielu z nas jednak unika spożywania warzyw a jeżeli już pojawiają się na naszym stole, to zwykle w formie surówki do drugiego dania obiadowego. A przecież istnieje wiele różnych przepisów i potraw, dzięki którym warzywa będą smakować nam znakomicie, mogą także stanowić samodzielny i zdrowy posiłek. Jednym z takich przepisów jest ten na pieczone warzywa z oliwą i rozmarynem. Smakują znakomicie i mogą z powodzeniem zastąpić cały obiad. Możemy także zjeść je w formie dodatku do mięsa czy ryby. Dodatek oliwy sprawia, że są zdrowe i nietuczące z kolei rozmaryn czyni je lekkostrawnymi i dobrze wpływa na trawienie. Jeżeli zatem chcesz jeść więcej warzyw i odżywiać się zdrowo koniecznie wypróbuj ten przepis. Zapiekane w tej formie warzywa to również dobra alternatywa dla wszystkich osób, które nie przepadają za jedzeniem warzyw a także dzieci. Częstym problemem jest to, że nie lubią ich jeść dlatego warto wybrać taką formę przygotowywania warzyw aby chętniej po nie sięgały.

Składniki

Aby przygotować pieczone warzywa z oliwą i rozmarynem potrzebne nam będą takie składniki: cztery średnie marchewki, pół średniego selera, cztery różyczki brokuła, pół pora, dwie cebule, cztery ząbki czosnku, czerwona papryka, trzy lub cztery ziemniaki, gałązka rozmarynu, pół łyżeczki soli, łyżeczka pieprzu oraz łyżka oliwy z oliwek.
Potrzebna będzie również blacha do pieczenia lub naczynie żaroodporne oraz folia aluminiowa.

Przepis

Przygotowujemy warzywa: marchew i seler obieramy oraz kroimy na kawałki średniej wielkości, paprykę kroimy w ćwiartki, cebulę w grube piórka, pora w kółka a ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Warzywa układamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym, dodajemy też różyczki brokuła i czosnek. Na wierzchu układamy gałązkę świeżego rozmarynu, posypujemy solą i pieprzem, polewamy łyżką oliwy z oliwek. Blachę lub naczynie przykrywamy szczelnie folią aluminiową. Pieczemy przez godzinę w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku. Smacznego!

 

Parę różności
Żywienie zwierząt hodowlanych.

Młóto to dodatek pokarmowy stosowany w żywieniu zwierząt hodowlanych – do niedawna mało znany i niedoceniany, jednak od jakiegoś czasu jest wprowadzany do ogólnego żywienia. Skład i charakterystyka. Jest to surowiec odpadowy browarniany, który powstaje w procesie produkcji piwa, jest bogaty w wodę – zawiera jej aż do 75%. Z …

Parę różności
Czas z dzieckiem – nie musi być nudny

Czas z dzieckiem Spędzanie czasu z dzieckiem nie musi, a nawet nie powinno być dla niego nudne. Warto zrobić wszystko, aby maluch mógł bawić się, ale jednocześnie uczyć. Taki czas jest wprost idealny, ponieważ dobrze wpływa na dziecko i jego rozwój. Co robić? Dzieci najchętniej bawią się na dworze. Wiadomo …

Parę różności
Bób – czy warto go jeść?

Bób to wyjątkowo popularne warzywo, którym w sezonie zajadają się tysiące Polaków. Choć króluje na polskich stołach jako letnia przekąska, coraz częściej warzywo to jest doceniane ze względu na swój pozytywny wpływ na zdrowie. Przedstawiamy kilka powodów, dla których warto zajadać się bobem bez żadnych zahamowań! Bób – wartości odżywcze …