Świetny pomysł na danie z warzyw
- By : E-sportowy.pl
- Category : Parę różności
Dietetycy zgodnie twierdzą, że aby zdrowo się odżywiać, należy jeść duże ilości warzyw. Te mogą być podane w dowolnej formie, ważne jednak aby były jedzone regularnie. Wielu z nas jednak unika spożywania warzyw a jeżeli już pojawiają się na naszym stole, to zwykle w formie surówki do drugiego dania obiadowego. A przecież istnieje wiele różnych przepisów i potraw, dzięki którym warzywa będą smakować nam znakomicie, mogą także stanowić samodzielny i zdrowy posiłek. Jednym z takich przepisów jest ten na pieczone warzywa z oliwą i rozmarynem. Smakują znakomicie i mogą z powodzeniem zastąpić cały obiad. Możemy także zjeść je w formie dodatku do mięsa czy ryby. Dodatek oliwy sprawia, że są zdrowe i nietuczące z kolei rozmaryn czyni je lekkostrawnymi i dobrze wpływa na trawienie. Jeżeli zatem chcesz jeść więcej warzyw i odżywiać się zdrowo koniecznie wypróbuj ten przepis. Zapiekane w tej formie warzywa to również dobra alternatywa dla wszystkich osób, które nie przepadają za jedzeniem warzyw a także dzieci. Częstym problemem jest to, że nie lubią ich jeść dlatego warto wybrać taką formę przygotowywania warzyw aby chętniej po nie sięgały.
Składniki
Aby przygotować pieczone warzywa z oliwą i rozmarynem potrzebne nam będą takie składniki: cztery średnie marchewki, pół średniego selera, cztery różyczki brokuła, pół pora, dwie cebule, cztery ząbki czosnku, czerwona papryka, trzy lub cztery ziemniaki, gałązka rozmarynu, pół łyżeczki soli, łyżeczka pieprzu oraz łyżka oliwy z oliwek.
Potrzebna będzie również blacha do pieczenia lub naczynie żaroodporne oraz folia aluminiowa.
Przepis
Przygotowujemy warzywa: marchew i seler obieramy oraz kroimy na kawałki średniej wielkości, paprykę kroimy w ćwiartki, cebulę w grube piórka, pora w kółka a ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Warzywa układamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym, dodajemy też różyczki brokuła i czosnek. Na wierzchu układamy gałązkę świeżego rozmarynu, posypujemy solą i pieprzem, polewamy łyżką oliwy z oliwek. Blachę lub naczynie przykrywamy szczelnie folią aluminiową. Pieczemy przez godzinę w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku. Smacznego!