Żywienie zwierząt hodowlanych.
- By : E-sportowy.pl
- Category : Parę różności
Młóto to dodatek pokarmowy stosowany w żywieniu zwierząt hodowlanych – do niedawna mało znany i niedoceniany, jednak od jakiegoś czasu jest wprowadzany do ogólnego żywienia.
Skład i charakterystyka.
Jest to surowiec odpadowy browarniany, który powstaje w procesie produkcji piwa, jest bogaty w wodę – zawiera jej aż do 75%. Z wyglądu przypomina rozdrobnioną, zbożową kaszę a jego zapach przypomina świeży chleb.
Do karmienia wykorzystywany jest odpad z produkcji piw typu pils, gdyż ten pochodzący z produkcji piw ciemnych jest niesmaczny i niechętnie spożywany przez zwierzęta. Do niedawna wykorzystanie młóta jako paszy dla zwierząt było problematyczne, jednak po wykonaniu analiz składu, które wykazały, że może być bardzo dobrą paszą – jest bowiem treściwa i bogata w białko, od kilku lat stosowane jest jako pokarm dla zwierząt hodowlanych, w szczególności krów i świń.
Dlaczego warto je stosować w żywieniu zwierząt?
Poprzez dużą zawartość wody w swoim składzie pasza ta nadaje się do użycia przez ok. 2 – 3 dni, można ją też zakiszać, co umożliwia dłuższe użytkowanie. Stanowi bardzo dobry dodatek białkowy, obniża również znacznie koszty produkcji mleka i mięsa. Zwierzęta chętnie zjadają paszę z jego dodatkiem, gdyż poprawia jej smak. Poza tym, oprócz wspomnianego białka bogate jest również w sole mineralne i witaminy. Specjaliści twierdzą, że dodawanie młóta do pokarmu dla krów zwiększa produkcję przez nie mleka aż o 10 %.
Jak stosować młóto w żywieniu krów?
W żywieniu krów lepiej nie podawać świeżego młóta, gdyż wywołuje dolegliwości żołądkowe – może powodować biegunki i inne problemy gastryczne. Należy również nie przekraczać zalecanych dawek, ponieważ może to obniżać poziom tłuszczu w mleku, wywołuje również problemy w okresie okołoporodowym, wpływa negatywnie na zdrowotność i wskaźniki płodności krów. Najlepiej podawać je z roślinami motylkowymi oraz z kukurydzą i kiszonką z traw.
Warunki przechowywania.
Znaczna większość młóta – jest to bowiem 70% – produkowana jest w sezonie wiosenno – letnim, a reszta w sezonie zimowym. Wskazana jest możliwość robienia zapasów przez hodowcę.
Aby przedłużyć jego zdatność do spożycia, można:
- suszyć
- granulować
- kisić w pryzmach
- kisić w silosach
- kisić w rękawach
Cena, kupno i sposoby dostawy.
Bardzo opłacalną dla hodowcy formą kupna i przechowywania jest zakupienie młóta latem i zakiszenie go na zimę. Korzystne dla kupującego jest również zawarcie z producentem długoterminowej umowy na dostawę. Bez takiej umowy zimą ceny rosną i często jest obserwowany spadek jego podaży.
Cena świeżego młóta browarnianego waha się w granicach 200 – 300 złotych, cena produktu suszonego jest około czterokrotnie wyższa przez wzgląd na koszty jego suszenia.
Młóto paszowe najlepiej kupować wprost od producentów, istnieje również możliwość stałych dostaw na terenie całego kraju. Podczas wyboru firmy, sprzedawcy i dostawcy młóta, trzeba jednak zwrócić uwagę na możliwości transportowe oraz zezwolenie od Powiatowego Lekarza Weterynarii i jego numer.